dilluns, 12 de setembre del 2016

Islàndia 2016



Costa acostumar-se de nou a les autopistes, els cotxes, els edificis, la gent...quan has passat 10 dies, els quals et semblen 3 mesos, en un país amb grans extensions de no res.

Islàndia té una capital, Reykjavik, on hi viuen les dues terceres parts de la població del país, que suma uns 330.000 habitants en total. Això vol dir que els 100.000 quilòmetres quadrats d’illa estan poblats per vaques, cavalls, ovelles i alguna granja escadussera cada molta estona de circular per la carretera principal del país, que a Catalunya equivaldria a una comarcal en mal estat. I si fuges de les vies de comunicació i t’endinses en la natura, comença el somni.

Però anem a pams.

La matinada del 15 d’agost vam arribar a l’aeroport internacional de Keflavik, després del parell d’hores de retard, gentilesa dels Srs. de Vueling. No vam dormir massa perquè ens esperava el cotxe de lloguer a primera hora i començàvem la ruta cap al Cercle daurat.
És una zona força turística, bé, molt turística, però a Islàndia es veu moviment de gent, no aglomeracions a l’estil Lloret o Salou. Es pot visitar el guèiser Strokkur,


la cascada Gullfoss,


i Thingvellir,


on es va constituir el primer parlament europeu i lloc on es distingeixen les plaques tectòniques americana i europea. Vam passar la nit a Laugarvatn.

El 16 vam omplir el dipòsit de combustible perquè un cartell ja indicava que en els propers 200 quilòmetres no hi hauria cap benzinera. No m’estranya, era una pista sense asfaltar que a l’hivern queda colgada per la neu, com la resta de carreteres del país, excepte la principal que dóna la volta a l’illa. Molts quilòmetres de no res, només vigilats de lluny pel glaciar Langjokull, fins arribar a la zona geotermal de Hveravellir, on no ens vam banyar perquè feia molt fred i mal temps, però com que vam trigar menys del que esperàvem, en comptes d’anar directament a Blonduos, on havíem de passar la nit, ens vam desviar cap a Hofsos, perquè la guia indicava que hi havia una piscina espectacular a peu de fiord. Era cert.


L’endemà 17 vam fer una bona tirada fins arribar a l’oest de la península de Snaefells. Vam deixar el cotxe a Hellnar i vàrem caminar fins a Arnarstapi, només són 3 quilòmetres però ens hi vam passar molta estona, càmera en ma. Els penya-segats i les formacions rocoses eren espectaculars.


Volíem pujar al glaciar que va inspirar Jules Verne a la seva obra Viatge al centre de la terra, però havíem punxat una roda i no era qüestió d’embolicar-nos amb més pistes de grava. Per consolar-nos ens vam anar a banyar a la piscina de Lýsuhóll. No era tan bonica com la del dia anterior, i a banda l’aigua era bruta d’algues, però no serem toc i posats si ens podem remullar amb aigua calenta oi? Recordem que l’estiu islandès és l’hivern mediterrani. Vam fer nit a Borgarnes.


El 18 era el darrer dia que teníem cotxe i volíem visitar diversos llocs per la península de Reykjanes. Lògicament calia passar per pistes sense asfaltar sense roda de recanvi. L’opció que ens va semblar més assenyada va ser tornar a la capital, però en comptes de passar pel túnel de pagament que creua el fiord, ja estem farts de peatges els catalans, fer una mica de volta pel mateix fiord i anar a Glymur, la cascada més alta del país. Bona elecció, és fantàstic.


Un cop a Reykjavik, després de tornar el cotxe i instal·lar-nos a l’hostal, vam anar a la piscina més antiga de la ciutat. La guia deia que la decoració era art deco. L’explicació feia bona pinta, ens imaginàvem un estil balneari de Budapest, però en aquest cas no la va encertar. Era lletjota, però la piscina interior tenia gairebé 4 metres de fondària i em va encantar. Les piscines d’abans eren genials, les d’ara tenen un descafeïnat metre quaranta.


Al vespre volíem sopar al restaurant Sea baron, famós pel seu peix i la relació qualitat – preu, però hi havia molta cua. Com que havíem de matinar, ens vam conformar amb un fish and chips de carrer.


Dia 19. Inici de l’aventura, el trekking Laugavegur. A les 7 del matí estàvem al punt de trobada per reunir-nos amb la guia i el grup que compartiríem 6 dies de ruta. Teníem l’esperança de poder-nos comunicar amb fluïdesa amb algú de parla catalana o castellana. Res de res. De Baltimore, Toronto, Jerusalem, Taiwan, Nova Zelanda, Tasmània...Tots amb un anglès perfecte, clar. Vam fer el que vam poder i realment van ser uns dies fantàstics.


La tarda del 24 vam tornar a l’hostal de Reykjavik, i vam fer un segon intent de sopar al Sea Baron (Saegrifinn en islandès). Ens en vam sortir. Després vam anar al Nora Magazin, un local molt animat on vam prendre una cervesa amb els membres del trekking que encara tenien forces.

L’endemà ens ho vam agafar amb molta calma. L’esmorzar i el check out a darrera hora i després a passejar per la ciutat, visita al campanar de la famosa església Hallgrimskirskja, mirar botigues, i anar a tret segur, dinar al Saegrifinn, ruta pel bus turístic i sopar al Nora Magazin.




Vam recollir equipatges i cap a l’aeroport. Allà vam tenir l’agradable sorpresa que ens cancel·laven el vol per mal temps. Quina casualitat, tothom volava excepte el Roma i el Barcelona de Vueling, deu ser que les condicions meteorològiques només les nota una companyia aèria. La sort és que de seguida ens van recol·locar a un hotel, la llàstima és que estava a dues hores de Keflavik i al cap de 6 hores ens tornaven a recollir. Poc vam dormir. Si havíem d’arribar a Barcelona a les 7 del matí, ho vam fer a les 7 de la tarda. Em van prendre un dia de vacances i deu dies d’estiu mediterrani, però Islàndia m’ha fet gaudir i desconnectar com mai.

 

divendres, 29 de juliol del 2016

Can Roca dels pobres



Ja és mundialment sabut que en Joan i jo som aficionats a la gastronomia, i no negarem que ens agradaria tastar les exquisideses del Celler de Can Roca, un restaurant amb estrella Michelin situat a les afores de Girona, però el preu del menú degustació no s'ajusta a la nostra butxaca. Així doncs, vam anar a Can Roca, sense el celler, el restaurant de la mare dels tres il·lustres germans cuiners.

N'havíem sentit a parlar però no sabíem quan ens hi podríem escapar ja que només està obert entre setmana, i aprofitant que teníem festa local a Mataró, doncs ens vam escapar a Girona. Sort que vam arribar uns minuts abans de la una, perquè a un quart de dues estava gairebé ple. 

No us imagineu un restaurant amb classe ni aneu a fer un àpat romàntic. És senzill, de cuina casolana, usen tovallons de paper, i t'enllesteixen ràpid. El que marca la diferència amb un restaruant de menús normal i corrent és el cognom Roca, i que una part de la clientela som curiosos. 

Val a dir que, en provar el gaspatxo vaig pensar que preferia el de la marca Alvalle que compro jo, però els segons plats eren deliciosos. La salsa marinera del meu rap era boníssima, el mateix amb les patates, la carn i l'albergínia arrebossada d'en Joan.

Vam sortir tips i contents, i més a l'hora de pagar, només onze euros per persona. Fantàstic!













dilluns, 25 de juliol del 2016

Vol a vela prop de Montserrat



Una il·lusió d’en Joan sempre ha estat fer un vol a vela, és a dir amb un avió sense motor. Com a obsequi d’aniversari li vaig regalar un bateig perquè acomplís el somni, així que a l’aeròdrom d’Òdena va saber què es sentia volant.

Li va agradar, però em va dir que es començava a marejar i millor que el vol no s’hagués allargat més, i per mi també fantàstic perquè no em feia gens de gràcia veure un puntet al cel sense motor. Realment no tenim fusta d’aventurers.


diumenge, 24 de juliol del 2016

Anys i gambes



Un clàssic de l’estiu és l’aniversari del Suso, que es celebra a la guingueta número 9 de Calella i consisteix especialment en barra lliure de gambes. Enguany era festa grossa, els seus 40 anys, no hi podíem pas faltar.

Els documents gràfics fan que sobrin les paraules...




diumenge, 17 de juliol del 2016

Curs del sushi man a l'Espai Tonyina d'Arenys de Munt



Els que em coneixeu, sabeu que no sóc gens fan de la cuina. A veure, és genètic, la meva besàvia, la meva àvia i la meva mare mai han estat amants de les arts culinàries, era impossible que jo sortís diferent :-P El que sí em distingeix d’elles és que gaudeixo de la gastronomia, perquè m’agrada molt menjar i per elles ha estat més una necessitat fisiològica, si exceptuem els geladets, eh mama?

Al Joan i a mi ens encanta la cuina japonesa, i al llegir que oferien un curs de sushi a l’Espai Tonyina d’Arenys de Munt no ens ho vam pensar dos cops. Bé, jo sí pel tema genètic, però em semblava que cuinar un plat que m’agrada tant, potser faria canviar l’opinió dels cromosomes. Però no, els cromosomes són inamovibles. A mi que em donin anar en un restaurant i trobar-me el sushi fet, perquè el procés és molt laboriós. Encara que val a dir que l’arròs recent fet està deliciós, i un sushi acabat de preparar amb les teves mans, té quelcom d’especial i únic.

Us explico a grans trets el que vaig enganxar del curs.

Pel que fa a l'arròs, es recomana la varietat japònica, concretament 200 grams en cru per persona. En un volum 1 a 1 mesurat en el mateix recipient, 4 d'arròs i 4 d'aigua. S'ha de rentar bé l’arròs, l'ideal és 7 cops.

El millor és tenir una arrossera, però els mortals amb una olla al foc tapada amb un drap ja funciona. Quan bulli baixar el foc al mínim durant 14 minuts, després deixar reposar 14 minuts més.

Referent al peix, és important congelar sempre el peix que vulguem menjar cru per evitar possibles bactèries. Qui vulgui ho pot macerar amb sal fina i sucre, mitja hora a temperatura ambient.

A partir d'aquí ja vam començar a fer manualitats amb l'alga nori, la qual s'ha de partir pel mig, i amb la catifeta de vímet anomenada "maquisu", que estava filmada per higiene i perquè no s'enganxin els uramakis.

Jo ja en tenia prou de xerrameca i volia menjar perquè tenir un aperitiu davant tota l’estona va ser dur.



És molt trist perquè ni vam poder tastar el nostre sushi per dinar, el vam haver de guardar per sopar, i ens vam oblidar de fer fotos de la nostra obra d'art. A veure si hi pensem quan anem al restaurant del sushi man, el Sake de Canet.