dilluns, 22 de gener del 2018

Interrail sènior

La saviesa de la dita “més val tard que mai” l’estic aplicant a molts aspectes de la meva vida, sobretot en espines clavades de joventut que he eliminat d’adulta. Volia cursar un Erasmus i el vaig realitzar als 30, volia viatjar amb Interrail i ho he fet als 40. Què m’espera als 50? ;-)

Evidentment les aventures sènior són diferents de les júnior, ni grans festes nocturnes durant l’Erasmus, ni ruta “motxillera” en tren, però m’alegra molt haver acomplert somnis de joventut ni que siguin tardans.

Durant les vacances del Nadal 2017 hem aprofitat per gaudir del viatge amb Interrail que ens va tocar en el sorteig que Renfe i les biblioteques de turisme de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona, organitzen anualment cap al mes de maig. Participar és senzill, es tracta d'agafar en préstec una guia de viatge i omplir una butlleta que es diposita a la biblioteca corresponent. Des dels inicis del concurs que participo any rere any, sempre amb una barreja d'esperança i desconfiança (si a mi no em toca mai res...). Doncs enguany he estat premiada! Ja no podré afirmar més el tòpic.


El passi consistia en 10 viatges durant un mes, però només disposàvem de 12 dies que vam ben aprofitar. El periple ens ha portat a conèixer o recordar ciutats tan encantadores com Venècia, Ljubljana i Bratislava a l'anada, i de tornada Viena, Zuric i Lucerna. Aquesta bonica ruta discorre per cinc països: Itàlia, Eslovènia, Eslovàquia, Àustria i Suïssa. Portàvem llibres, música, cartes i sudokus per alleugerir els llargs trajectes dalt del tren, però la veritat és que gaudint del paisatge, en molts trams nevat, ja ens tenia distrets.

El dia de Nadal el vam passar a la ciutat dels canals, i el cap d’any, ves per on un altre somni acomplert, a Viena, degustant el deliciós pastís Sacher a l’hotel del mateix nom, i escoltant el famós concert d’any nou amb els fabulosos valsos i polques dels Strauss. No us emocioneu, el vam seguir davant la pantalla gegant de l’òpera de Viena, passant fred, que una entrada al Musikverein costa més de mil euros! Però en acabar el concert vam anar a treure el cap i es veia el públic sortint, també el director de l’orquestra. Seguidament vam entrar en una visita guiada que ens va permetre veure com desmuntaven l'escenari, i fins i tot em van regalar flors del decorat del concert. Quina il·lusió!


Una experiència molt recomanable que estem contents d'haver pogut viure, i que va merèixer un post al blog de la Biblioteca P. Fidel Fita d'Arenys de Mar.

.....................

Versió estesa o resum del dia a dia amb pinzellades gràfiques per il·lustrar aquest viatge espectacular:


Dissabte 23
Comencem el periple amb la R1 d’Arenys a Barcelona.



Diumenge 24
Sí, fem un Interrail, però el trajecte de Barcelona a Venècia és molt més econòmic i curt en avió. I és que el regal té trampa, no pagues desplaçaments en tren però per França t’obliguen a fer reserves i no són barates precisament.

El barquet que ens porta de l’aeroport Marco Polo al centre de Venècia es mou massa quan creua una estela d’un altre vaixell, per sort només ha estat un parell de cops perquè no hauríem aguantat el mareig durant una hora de trajecte movent-nos d’aquella manera.

Venècia és molt més bonic del que recordava fa 33 anys, els canals tenen l’aigua verdosa. La fama de ciutat bruta potser deu ser més merescuda a l’estiu, quan els canals negregen.
Quina il·lusió tornar a veure el pont de Rialto, el pont dels sospirs... Fem un cim, pugem al Campanille.



Dilluns 25
Dia de Nadal. Prefereixo l’escudella de la mama que no pas menjar “gnoquis”, però pair prenent el solet sota el pont de Rialto veient com passen les góndoles és un plaer. Un apunt, jo recordava que els “gondoleros” anaven amb jerseis de ratlles i ara van tatuats i amb pentinats de futbolista.

Descobrim racons bonics com Sant Giacomo de Rialto, l’Església més antiga, o el Mercat del peix. És fantàstic deixar-se perdre, però si has de trobar una adreça concreta, costa moltíssim, sense mapa impossible, els carrers són laberíntics.

Enguany canviem els Pastorets per un concert de Vivaldi, concretament les Quatre estacions. Realment brutal. Prop de l’Església on hem sentit el concert, en el restaurant Artblue sopem una amanida caprese, un filet al funghi i com suposava, el millor tiramisú de la meva vida.

A la nit, a falta de trànsit marítim (o hauria de dir canaler), els canals semblen un mirall, però Venècia no es mereixeria el sobrenom de ciutat de la llum com París, perquè en general la ciutat és fosca, algun fanal de més no li faria cap mal.



Dimarts 26
Ens acomiadem del Nicola de Ca Loredan, l’allotjament amb una bona relació qualitat preu, a banda del tracte exquisit del noi, el qual ens ha indicat els punts claus per descobrir la seva ciutat.
Marxem en vaporetto a Ferrovia on iniciem la ruta en tren fins a Trieste, i allà agafem un bus cap a Ljubljana. Sort que l’enllaç durava menys d’una hora perquè l’ambient i la gent que voltava per allà feien una mica de basarda.
Ens vam animar molt en la nostra primera incursió per Ljubljana, és molt bonic, i la nostra habitació a Rooms Ambrozic era una cucada.

9:41 Venècia Sta Lucia – 11:45 Trieste Centrale
12:55 Trieste Centrale-14:35 Ljubljana



Dimecres 27
Fem una vista al castell i ens seguim perdent per la bonica ciutat, fins i tot tenim temps d’anar a la zona alternativa.



Dijous 28
Avui toca trajecte en tren. Bàsicament mirem el paisatge i xerrem. Llegim i dormim poc, i gairebé gens de sudokus, cartes, tres en ratlla, música...Veure aquests paisatges nevats des del tren és fantàstic, a les nostres contrades no tenim aquest privilegi.

9:23 Ljubljana – 10:58 Villach
11:14 Villach – 15:35 Viena
16:16 Viena – 17:22 Bratislava



Divendres 29
Bratislava és bonic, però queda eclipsada per les properes Praga i Viena. Comencem per l’església blava i amb una xocolata per esmorzar. Les sensacions són molt positives, i sobretot quan veiem el que costa la compra al supermercat, un panet val 8 cèntims. Ens hem “patejat” el centre històric i el castell.



Dissabte 30
Iniciem el dia amb una demostració de Joan McGyver: havíem de deixar les claus de l’apartament a la bústia abans de marxar, però no vam caure que hi havia una porta que donava al carrer, la qual malauradament de dins no es podia obrir. Així que se les va enginyar amb un filferro gruixut per recuperar les claus de la bústia.

Avui menys d’una hora de tren. Deixem els trastos a l’horrible i car alberg on haurem de dormir 3 nits (és el que té voler passar el cap d’any a Viena) i marxem a explorar la ciutat.

Aquí no hi ha un centre històric coquetó, és una ciutat imperial i per guanyar temps millor desplaçar-se en metro. Vam comprar l’abonament de tres dies que vam ben amortitzar.

Quina gentada que hi ha, la cua a la Sacher és molt llarga. Per sort no tanta per pujar al campanar de la catedral de Sant Esteve.

11:38 Bratislava – 12:43 Viena



Diumenge 31
Dia imperial 100% amb el tiquet Sisi. Em pensava que l’emperadriu d’Àustria es deia Sissi, però he vist que només s’escriu amb una “s”.
Ja de petita m’atreia el personatge, tant perquè es deia Elisabet, com per les ensucrades pel·lícules protagonitzades per la Romy Schneider. I de gran he descobert a la persona, molt més complexa del que mostraven els films.

Primer vam fer un bon esmorzar a la pastisseria Demel, d’on era clienta l’emperadriu, i on un suc de taronja val 4,9€. Després vam vistar Hofburg, la residència imperial d’hivern.

Previ pas pel Volksgarten a retratar-nos amb l’escultura que conec de fa 33 anys... 




...ens vam dirigir cap a Schönbrunn, la residència d’estiu. Em va fer molta il·lusió arribar fins la glorieta, quan tenia 8 anys ja me la mirava.

Per acabar de rematar la jornada, vam visitar el museu del moble, on es veia mobiliari utilitzat per rodar les pel·lícules. Realment la figura de la Sisi va ser el primer marxandatge de la història.

Dilluns 1
Inici d’any esmorzant a la Sacher. Fantàstic! Que bo el pastís original, feia més de 25 anys que no el tastava.

Com que no ens havia tocat la loteria, el famós concert d’any nou el vam veure asseguts davant la pantalla gegant de l’òpera. Feia fred, però va ser tan bonic... En acabar vam anar directes al Musikverein i vam poder veure la gent sortint del concert i fins i tot el director d’orquestra. Per uns moments vam dubtar si estàvem a Tokyo o Viena, hi havia una immensa quantitat d’asiàtics.

Vam descobrir el truc: darrera hi ha un hotel on s’allotja la jet set, per això les dones poden anar amb aquells elegants vestidets malgrat el fred, només creuen el carrer que no és gaire ample i es refugien a l’hotel.

Aleshores vam entrar nosaltres a fer el tour i veure com desmuntaven les càmeres i tota la moguda que significa un acte d’aquesta envergadura.
Vam anar a voltar per mercat de nadal de l’ajuntament o Rathaus, i per acabar de rematar la nostra estada a la ciutat, ens vam acostar a l’església votiva i el parc d’atraccions Prater, que es veu molt rònec en comparació a Port Aventura, però clar, té molts més anys.



Dimarts 2
Tocava un llarg dia de tren, però més que les hores, el problema va ser que anava ple i ens va tocar anar drets, asseguts a plataforma, asseguts separats i finalment junts. I jo que em queixava de l’arrogància dels francesos durant el meu Erasmus sènior, els prefereixo davant dels germànics capullos com el revisor. Sort que no tots són iguals i el senyor del punt d’informació, que era molt agradable, va equilibrar la balança.

En arribar a Zuric teníem tanta gana, que vam anar a fer un berenar sopar ràpidament, però dues hamburgueses amb patates i dos refrescos de cola, valen gairebé 60 euros. Que car és Suïssa. Sort que ens va agradar molt la volteta nocturna per Zuric. Ja us podeu imaginar que ens vam allotjar en un Easyhotel, són estil els Formule 1 francesos. No són especialment acollidors però econòmics i nets, després del de Viena ens va semblar un 5 estrelles.

9:30 Viena – 17:20 Zuric



Dimecres 3
Avui també toca tren però uns escassos tres quarts d’hora. Plou i la visita a Lucerna l’hem de fer passada per aigua, però la veritat és que no ens podem queixar gens de la meteorologia del viatge.

Darrer sopar amb fondue de formatge, fondue de carn i fondue de xocolata en el restaurant de l’hotel Falken. Com que teníem descompte per estar-hi allotjats, per ser Suïssa, que ens clavessin 100 euros no ens va semblar desorbitat.

Com canvia la perspectiva de les coses quan viatges, fins i tot m’agrada sentir parlar castellà perquè els entenc...

11:04 Zuric – 11:49 Lucerna



Dijous 4
Dia de tornada.
La famosa puntualitat suïssa a cagar, el tren portava 25 minuts de retard. Sort que havíem marxat amb molt de temps perquè, a sobre, l’aeroport de Ginebra estava a petar, i tant per facturar com pel control de seguretat vam estar una bona estona. També ens sortia més a compte agafar l’avió, en una horeta i mitja aterràvem a Barcelona.

11:00 Lucerna – 14:40 Ginebra


Abans de cloure la narració, dos apunts d’aspectes que ens han sobtat.

Especialment a Viena es veu molta gent fumant, tant pel carrer i fins i tot en locals perquè en molts no està prohibit. Quina gràcia (ironia) dinar amb fum i roba empudegada, ho havíem oblidat.  El que fan les normatives..Crec que aquí molta gent ha deixat de fumar per la incomoditat de moure’s cada cop que han d’encendre un cigarret.

Un altre aspecte sorprenent en general, és que hi ha menys màquines que aquí, això vol dir que donen feina a més gent, no s’han carregat tants llocs de treball.


Bé, aquí acaba la versió estesa el relat de la nostra aventura nadalenca.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada